Duncan ples

Duncan dance – eden izmed treh plesnih tehnik v Nia Technique

Duncan Dance je poleg modernega plesa in jazza eden od treh elementov plesa v Nia Technique…. Razvila ga je Isadora Duncan, ki je začrtala pot moderni plesni umetnosti 20. stoletja.

“V sebi je imela nekaj viharja. Tudi če je obstala popolnoma na miru, se je zdelo, da se njeni lasje, njena obleka, celo zrak okrog nje premikajo, kot da bi se vihar, skozi katerega je tekla, ujel v njenih laseh"  so jo opisali.

Isadora je že od malih nog sanjala o drugačnem plesu. Takoj je zavrgla baletne copatke in plesala bosa, odeta le v preprosto tuniko. Tehniko klasičnega baleta je imela za zastarelo in nasprotno naravnemu človekovemu gibanju. Ne meneč se za »pravila« se je poglabljala v svet zaznav, stanj in odnosov. Skozi improvizacijsko raziskovanje je razvila svoj strastni, inovativni slog svobodnega giba. Vzor zanj je sprva videla v plesu antične Grčije, ujetem v skulpture, reliefe in podobe na vazah. Statične podobe je samosvoje prevajala v živ gib in jih inventivno nadgradila. Kasneje se je obrnila k novim spodbudam: »Iskati v naravi najčudovitejše oblike in najti gibanje, ki izraža dušo teh oblik – to je plesalčeva umetnost … Navdih črpam iz dreves, valov, oblakov, iz skladja, ki se tke med strastjo in nevihto."

Vir: Modrijan.si